Park Flow Saendelft

Park Flow is een ode aan de betekenis van het buurtpark, een vergeten en verguisd onderdeel in de vakwereld. Het park is een “groene” parel in de kamerstructuur van de wijk, het water is de ketting die het park verbindt met zijn omgeving. De vereiste waterbuffer wordt een parkvijver met steilere taluds in de flanken waarbij  paden langszij de parkweide begrenzen. De parkweide heeft een hellende opbouw naar het water waarbij de contour van de harde oeverlijn de meandervorm krijgt van de singel. Deze oever geeft “flow” aan het park, je kan op uitnodigende wijze dicht bij het water komen, zitten, spelen, langslopen of liggen in het gras. Het vormt de kwaliteit van deze plek.
De eis van de gemeente om een JOP (Jongeren Ontmoetings Plek) in te passen in dit park is omgebogen en vrij vertaald in een ontwerp voor een tribune aan het sportcourt die zowel binnen als buiten schooltijd kan worden gebruikt. Uitgangspunt is het park maximaal open en “groen” te houden zonder hekken, zo ontstaat in een klein perceel toch een groots parkbeeld. Het buurtpark is hier een groene oase, een zachte wereld in een zee van huizen, een plek tussen de dijken, verdiept en geborgen.

Park FLOW is een plek om:

 • te spelen
 • pootje baden
 • te kuieren langs de oever
 • je eerste schaatsles
 • wat rondhangen
 • te voetballen
 • je te vervelen
 • een sigaretje te roken
 • op je rug in het gras te liggen
 • af te spreken na schooltijd
 • te gaan vissen, vooral naar de voetbal
 • rond te hangen op de tribune
 • te keten en te scaten
 • in de zon te zitten
 • blij te worden van de bloesem in mei
 • hebberig te worden van al die bloembollen
 • je te ergeren aan de hondenpoep
 • te klooien in het riet
 • een plek voor iedereen

locatie Saendelft, Zaanstad Noord

ontwerper Marnix Tavenier in samenwerking met Arjan Karssen

engenering Bureau SmitsRinsma BV

opdrachtgever GEM Seandelft

ontwerp 2007/2008

uitvoering 2008/2009

Comments are closed.