Tijdelijke tuin Hordijkerveld

De aankondiging van het graven van een singel in een bestaand buurtpark wordt meestal gecommuniceerd via een bouwbord en  hoe ingrijpender het project, hoe groter het bord.
Om de impact van deze ingreep meer inzichtelijk te maken voor buurtbewoners werd over het geplande singeltracé een tijdelijke tuin ingezaaid. Een gele streep van  600 meter bloeiend koolzaad, zonnebloemen en mosterdzaad  in een woonwijk heeft impact zo hebben we gemerkt.
De toekomstige bruggen over het water zijn gemarkeerd met dwarspaden/doorsteken. De zitjes met “hier komt een singel” waren vanaf dag 1 een succesvolle hangplek, stoer en zichtbaar voor iedereen. De honderden bomen die moesten wijken voor dit waterproject zijn voorzien van een gele sok met kalkverf(=verantwoord)om nog eenmaal te schitteren. Deze schilderactie werd onder begeleiding van de ontwerpers als schoolproject uitgevoerd. De 2-jarige tuin is inmiddels opgerooid maar leeft voor in herinnering van de bewoners. Hier en daar schiet het koolzaad toch weer op in niet onderhouden privétuinen. Goed zaad geweest.

locatie Hordijkerveld, IJsselmonde, Rotterdam Zuid

ontwerper Ester van de Wiel – Marnix Tavenier

opdrachtgever Estrada projecten Vestia Rotterdam Zuid

ontwerp 2005

uitvoering 2006 en 2007

Comments are closed.