Amsterdamse Poort

Ontwikkelingsvisie Amsterdamse Poort Haarlem

De ontwikkelingsvisie  Amterdamse Poort Haarlem is een studie die architectuurcentrale Thijs Asselbergs met landschapsarchitect Marnix Tavenier en ontwerper Arjan Karssen (De stekker in Haarlem)  in opdracht van Ymere heeft gemaakt.

De visie is een uitwerking van een idee dat in oktober 2008 in de Toneelschuur door ‘De stekker in Haarlem’ werd gepresenteerd en door Ymere is opgepakt. Het doel is om de oostflank van Haarlem kwalitatief hoogwaardig te benutten door de auto-infrastructuur af te waarderen zodat een reconstructie van de Amsterdamse Vaart mogelijk wordt. Door het doorgaande autoverkeer om de stad te leiden ontstaat een unieke kans de openbare ruimten, die nu dichtslibben met stilstaande auto’s, terug te geven aan de gebruikers van de stad. Het Spaarne wordt langs alle oevers goed begaanbaar. Op diverse plaatsen kunnen nieuw water en woonprogramma’s binnen de stedelijke structuur worden geweven. Een typologie van de openbare ruimte fungeert als raamwerk voor herontwikkeling.

 

Locatie Haarlem

Type ontwerpend onderzoek

Ontwerpers Thijs Asselbergs,Arjan Karssen,Marnix Tavenier

Opdrachtgever Ymere

Jaar van ontwerp 2008-2009

Comments are closed.