CPO Antonia Korvezeetuin Heerhugowaard


CPO Antonia Korvezeetuin

De Antonia Korvezeetuin is een bijzonder project. De gemeente Heerhugowaard ontwikkelde deze wijk niet zelf maar nodigde toekomstige bewoners uit dit samen met haar te realiseren volgens het principe van projectmatig particulier opdrachtgeverschap.. Binnen de spelregels van het bestemmingsplan en een beeldkwaliteitsplan bouwde de bewoners hun eigen huis en woonomgeving in samenwerking met KUUB,  INBO architecten en MXT landschappen

de opgave van een hedendaagse villawijk

In de Antonia Korvezeetuin zijn de grootte van de kavel en de bebouwingsmogelijkheden. zodanig qua maat, dat er een hedendaagse villawijk kan ontstaan. Kenmerkend voor oude villawijken is het groene, parkachtige karakter, waarbij de huizen in een groene tuin geplaatst zijn. Het zijn de bomen,  groene bermen en hagen op de erfgrens die het totaalbeeld bepalen. Naast de bomen in de straat dragen ook de  bomen in de villatuinen daartoe bij.  In dit project is door mxt landschappen een ontwerp- & uitvoeringsplan gemaakt om van de inrichting van de straten en de tuinen een samenhangend en harmonieus geheel te maken.

het ontwerp

In het ontwerp voor de buitenruimte is het bomenplan doorgetekend tot in de particuliere tuinen, dit om het groene decor ook tussen en achter de woningen te kunnen realiseren. Om de overgang privé-openbaar goed te ontwerpen is per kavel een oprittenplan en een beplantingsplan gemaakt, waarbij individuele bewonerswensen zijn gecombineerd met algemene ontwerpprincipes. Hagen op de erfgrens, bomen in de tuinen en een heestersingel op de gedeelde achtergrens zorgen voor een groen decor rondom de villa’s  waarbij individuele erfgrenzen worden verzacht.  Door deze  collectieve aanpak wordt het mogelijk een villawijk  te realiseren met een robuuste groenstructuur waarbij grenzen tussen privé en openbaar naadloos in elkaar overgaan.

Opdrachtgever: bewonersvereniging Antonia Korvezeetuin ism KUUB en gemeente Heerhugowaard

Ontwerp: 2008

Uitvoering 2009

 

 

 

Comments are closed.