Erfhof kalendertuin

 

Deze binnentuin is gelegen tussen twee langgerekte flats in Hordijkerveld, een naoorlogse tuinstadwijk. De vraag van opdrachtgever VESTIA was een ontmoetingstuin te ontwerpen voor de bewoners. De flats zijn levensloopbestendig gemaakt, gericht op de vergrijzende doelgroep. Onze visie op de opgave is dat oudere mensen behoefte hebben aan structuur en ritme in hun dagelijkse leven. Hoe kan een tuinontwerp bijdragen aan rust en regelmaat en tegelijkertijd het verhaal van de seizoenscyclus verbeelden als aanmoediging om naar buiten te gaan?

Het gehanteerde ontwerpconcept van de kalendertuin is vertaald in een tuinverkaveling van 12 maanden waarin het bloeiende hoogtepunt per maand verschuift. Het tuinconcept is geinspireerd op de bloemklok van Linnaeus.  In de kalendertuin kan je exact bepalen in welke maand je zit , het bloeiende hoogtepunt in de beplanting duidt geeft dat aan. Het verschuivende hoogtepunt in bloei van de tuin door het jaar heen is een terugkerende cyclus die bijdraagt aan de behoefte en welzijn van de bewoners. De tuin is alleen toegankelijk voor bewoners en wordt incidenteel opengesteld.

De kracht van het tuinconcept tuin bleek  in de uitwerkingsfase realiseerbaar door slim te ontwerpen en te materialiseren binnen het taakstellende uitvoeringsbudget en het jaarlijkse onderhoudbudget.

ontwerpers MarnixTavenier, Ester van de Wiel

opdrachtgever Estrada projecten / Vestia Rotterdam

ontwerp 2007 / 2008

uitvoering 2009 / 2010

 

Comments are closed.